Karta win

KÉKFRANKOS 2009

Ferenc Takler, Szekszárd


Kékfrankos dojrzewający 8 miesięcy w dużych beczkach. Płomienne i eleganckie wino z głębokim, rubinowym kolorem i owocowym, wiśniowym bukietem. Wino zachowuje dyskretną elegancję, jest porządnie wykonane, smaczne i stylowe
Polecamy do drobiu, indyka, wieprzowiny i wolowiny
0,75 l – 90 zł
10 cl – 10 zł

MERLOT 2008

Ferenc Takler, Szekszárd


Charakterystyka: Wyrafinowany, przyjemny Merlot z bukietem malin, truskawek i śliwek. Dobrze zrównoważone, krągłe i przyjemne wino z dojrzałymi garbnikami i długim finiszem. Merlot leżakujący 12 miesięcy w dębowych beczkach.
Dobre połączenie z indykiem, schabem, polędwicą, stekiem i plackiem po węgiersku
0,75 l - 138 zł

CABERNET FRANC 2008

Ferenc Takler, Szekszárd


Charakterystyka: Prestiżowe wino z winiarni Ferenca Taklera. Świetnie zintegrowane, pełne ciała z aksamitnymi garbnikami i pięknym, cabernetowym owocem (czarna porzeczka, leśne owoce). Cabernet dojrzewający 12 miesięcy w dębowych beczkach.
Idealne wino do cielęciny i wołowiny
0,75 l - 138 zł

TRIO 2006

Ferenc Takler, Szekszárd


Mieszanka trzech szczepów (Kékfrankos, Merlot i Cabernet Sauvignon) dojrzewajaca 20 miesiecy w debowych beczkach. W bukiecie dominacja pieprzu uzupełniona owocowymi nutami. Wino eleganckie i owocowe, doskonałe na co dzień.
Wino godne polecenia do karkówki, schabu, polędwiczek, steków i placka po węgiersku.
0,75 l - 188 zł

CABERNET SAUVIGNON 2007

Janos Kornyari Balaton


Klasyczne aromaty porzeczkowe. W ustach gładkie i dobrze zrównoważone, owocowe. Beczka schowana, nie narzucająca się. Doskonałe do polędwicy wołowej i innych czerwonych mięs.
0,75 l – 96 zł
10 cl – 13 zł

EGRI BIKAVER 2003

Koporos, Eger


Tradycyjny kupaż egerski. Dojrzewa w beczkach dębowych. Ciemna suknia, bukiet owocowy. W smaku akcenty czereśni z nutą pestkowo-korzenną. Idealne do dań z dzikiego ptactwa i dziczyzny.
0,75 l - 120 zł

CSERSEGI FUSZERES 2008

Istvan Jasdi, Csopak (region Balaton)


Ten szczep jest oryginalnym węgierskim wynalazkiem i powstał nad Balatonem w początku XX wieku – warto spróbować! Aromaty przyprawowe i muszkatowe. Wino w ustach intrygujące i świeże, pikantne. Znakomite jako aperitif, także do przekąsek i aromatycznie przyprawionych ryb.
0,75 l – 90 zł
10 cl – 12 zł

ROSE 2009

Janos Konyari Balaton


Kupaż Cabernet Sauvignon z Merlotem. W nosie aromaty truskawkowopoziomkowe z delikatną porzeczką i ziołami. W ustach pojawiają się truskawki, poziomki, maliny i delikatna ziołowa porzeczka. Cudowne jako aperitif, będzie współgrało z delikatnymi potrawami, owocami lecz nie boi się również potraw tłustszych, które idealnie zrównoważy.
0,75 l – 88 zł
10 cl – 12 zł

ERMITAGE 2009

József Bock, Villány


Wino zrobione z takich odmian jak: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Portugieser i Kekfrankos. Wino przed zmieszaniem dojrzewało przez 14 miesięcy w dębowych beczkach (30% gron w beczkach typu barrique, reszta w standardowch). Lustrzana, głęboko rubinowa czerwień. Intensywny, pełen owoców zapach. W smaku wyczuwalna prażona kawa, kardamon, morwa i czekolada. Aromatyczne, soczyste, treściwe.
Wino do polędwiczek i dań z papryką
0,75 l - 149 zł

PORTUGIESER 2008

Vylyan, Villány


Pełnia owocu w swojej największej doskonałości! To wino spływa po podniebieniu niczym sok z najdojrzalszych wiśni i truskawek. Niewiele tanin, delikatna goryczka, schowany alkohol. Do potraw lekkich, dobrze współgra z papryką.
0,75 l - 119 zł

TOKAJ FURMINT 2008

Chateau Megyer


Lekki, półsłodki tokaj z winnicy Megyer. Ładne połączenie słodyczy i kwasowości.
0,75 l – 70 zł
10 cl – 10 zł

TOKAJ SZAMORODNI 2006

Chateau Megyer


Słodka odmiana Szamorodniego do której my, Polacy odczuwamy duży sentyment. Wyczuwalny aromat miodu, korzeni, palonego żytniego chleba i suszonych owoców.
0,5 l – 96 zł

TOKAJ ASzú 5 PUTTONÓW 1993

Chateau Pajzos


Intensywny żółto-brązowy kolor. Potężnie złożony soczysty bukiet o aromacie rodzynek i orzechów. Cudowna słodycz ze świetnie zbalansowaną kwasowością. Wielkie Wino. Magazyn Wine & Spirits umieścił je w setce najlepszych win 1998 roku . Wino otrzymało złote medale na targach w Bordeaux w 1997 i w Brukseli w 1998
0,5 l – 265 zł

TOKAJ HáRSzLEVELú 2011

Chateau Megyer


Delikatny i przyjemny tokaj Hárszlevelú. Wino o przyjemnym aromacie i dominujących na podniebieniu słodkich nutach.
0,75 l – 70 zł
10 cl – 10 zł

TOKAJ ASZÚ 3 PUTTONY 2006

Chateau Megyer


Intrygujący wstęp do tokajów Aszú ; wino z cytrusowym bukietem i ładną kwasowością dobrze zbalansowaną ze słodyczą.
0,5 l – 135 zł

TOKAJ ASzú 6 PUTTONÓW 2000

Chateau Pajzos


Poukładane, wyraziste, kuszące niezwykłą słodyczą wino. W ustach i nosie podobne, intensywne tonacje. Dojrzałe orzechy, skórka chleba, odrobina nut piernikowych i lipowego miodu. Solidna budowa, i dobry, ekstraktywny fundament owocu. Wszystkiemu towarzyszy porządna, ładnie podbijająca bębenka smakom kwasowość. Wino postawne, stylowo czyste i bardzo smaczne.
0,5 l – 425 zł

TOKAJ SzAMORODNI 2003

Chateau Megyer


Wytrawny tokaj zrobiony w starym stylu, utleniony, dojrzewający kilka lat w dębowych beczkach Kolor pięknego, intensywnego złota. W bukiecie wyczuwalne jabłka i śliwki. Długi, intrygujący finisz. Ciekawa alternatywa do dań z grzybami, wołowiną i dziczyzną.
0,5 l – 96 zł

TOKAJ MUSCAT PÓŹNY ZBIÓR 2009

Chateau Pajzos


Rzadki Muscat z późno zbieranych (koniec października) gron. W bukiecie piękny „muscatowy całus” i owoce z tropików. Cudowne w smaku wino z długim finiszem.
0,5 l – 138 zł